Makea maistuu lapsille luonnostaan, se on tuttu juttu. Sokeripommeilla ei kuitenkaan pärjää – eivät lapset eivätkä aikuiset. Ravintoaineita täytyy saada muista ruoista. Aikuisten tehtävä on opettaa lapsia syömään makeaa kohtuudella, sillä automaattisesti tämä ei tapahdu. Positiivisena seurauksena ovat terveemmän ruokailutottumukset, jotka kantavat läpi elämän.

Lapsille, kuten aikuisillekin, suositellaan alle 10 energiaprosenttia päivässä. Aikuisilla tämä tarkoittaa 50–60 grammaa päivässä, joka vastaa 22–23 sokeripalaa. Suomalaiset 3-6-vuotiaat lapset syövät sokeria noin 40–50 g/pv (energiasta 12–14 %). Suurin osa, eli 85 %, tästä on lisättyä sokeria.

Määrä vaihtelee lapsen iän ja sitä myöten energian tarpeen kanssa. Lasten sokerin saanti kasvaa iän karttuessa ja on suurempaa kuin heille suositellaan. Lapsilla sokerin suositeltu saanti voi ylittyä jo 2-vuotiailla. Huolestuttavaa on liiallisen sokerin syönnin yleisyys. Vain joka viides lapsi syö alle maksimisaantisuositusten.

Lapset saavat sokeria erityisesti mehuista, makeista jogurteista ja viileistä, makeisista sekä jäätelöstä ja vanukkaista. Suurin lähde ovat mehut, joista sokeria tulee kolmas osa päivän saannista. Aikuisten lisätyn sokerin lähteet ovat erilaiset juomat, makeiset ja suklaa.

v%C3%A4lipala.jpg